Binnenlands nieuws


Dode bij brand in Kampen
08 juli 2014

Bij een brand in een huis in Kampen is een 80-jarige man om het leven gekomen. Hij was alleen in de woning. Hoe het vuur is ontstaan is niet bekend.

Buurtbewoners alarmeerden de brandweer even na half twaalf gisteravond. Ze zagen rook uit de keuken van de woning komen. Daar trof de brandweer de bewoner levenloos aan. Ambulancepersoneel probeerde hem nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

De brandweer had het vuur snel onder controle. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.


Lees verder »

Ocean Cleanup op de helft
08 juli 2014

Een student uit Delft heeft al ruim een miljoen dollar opgehaald op een begin te maken met zijn project om alle plastic uit de oceaan te vissen. Voor de testfase is 2 miljoen dollar nodig.

De 19-jarige student Boyan Slat van de TU Delft presenteerde zijn rapport onlangs in Amerika. Het is het resultaat van meer dan een jaar wetenschappelijk onderzoek waaraan meer dan 100 experts hebben meegewerkt.

Drijvende armen

Slat wil de zogeheten plastic soup uit de oceanen halen door gebruik te maken van de stromingen in zee. Zijn oplossing bestaat uit 100 kilometer lange drijvende armen op zee, in de vorm van een grote V. Schepen brengen het plastic dat wordt samengebracht uiteindelijk aan land om te laten recyclen.

De geldinzamelingsactie voor de testfase loopt nog ruim 2 maanden. Uiteindelijk is voor het hele project ruim 300 miljoen dollar nodig.


Lees verder »

Vertrekregeling Moerdijk rond
07 juli 2014

De gemeenteraad van Moerdijk heeft unaniem ingestemd met de vertrekregeling voor inwoners van het Brabantse dorp. Het is een onderdeel van een pakket maatregelen om de overlast te beperken nu de uitbreiding van de haven en het industrietrein definitief is goedgekeurd.

De inwoners zijn bang dat de uitbreiding veel overlast met zich meebrengt. Uit een enquête van de gemeente bleek eerder dat meer dan de helft van de inwoners het dorp overwoog te verlaten als de haven wordt uitgebreid.

'Blijfregeling'

De financiële regeling, die door Moerdijk wordt wordt gezien als een 'blijfregeling', werd in mei voorgesteld aan de verontruste inwoners. Het dorp telt ruim 1100 inwoners van wie een groot deel een koophuis heeft.

Als een huizenbezitter een beroep doet op de regeling, probeert de gemeente het huis binnen zes maanden te verkopen. Lukt dat niet, dan koopt de gemeente het huis voor 95 procent van de taxatiewaarde op dat moment.

De gemeenteraad stemde ook voor een aantal andere maatregelen om de leefbaarheid te vergroten. Die kosten acht miljoen euro en moeten onder meer voorkomen dat de uitbreiding van de haven en het industriegebied tot veel meer stankoverlast leiden.


Lees verder »

Brand Maastricht onder controle
07 juli 2014

De brand bij de chemische opslagplaats van afvalverwerker Sita in Maastricht is zo goed als geblust. De brandweer zegt dat de brand onder controle is, maar dat er nog wel moet worden nageblust.

De brand ontstond vanmiddag na een chemische reactie in een loods van de afvalverwerker. Een deel van die loods is verwoest. De rest van het bedrijf is behouden gebleven.

Meetploegen

De verwachting is dat het nablussen nog uren gaat duren. Meetploegen blijven controleren of er verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen in de rook aanwezig zijn. Tot nu toe was dat niet het geval.

Sita is ondertussen begonnen met het opruimen van de ravage. Het bedrijf helpt bij het verwijderen van groter plaatwerk uit de smeulende loods, zodat het nablussen gemakkelijker gaat.

Ook wordt het bluswater uit het interne rioolsysteem gehaald. Deze buizen zijn volgens de brandweer afgesloten van het rioolstelsel, zodat daar ook geen gevaar ontstaat voor de volksgezondheid.


Lees verder »

Primeur: college Culemborg valt
07 juli 2014

In een maand gevormd. Geklapt in 81 dagen. De ChristenUnie stapt uit het college van burgemeester en wethouders in Culemborg en daarmee valt het college uiteen.

Culemborg is de eerste stad met een bestuurlijke crisis, sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar.

Het college van B&W worstelde met de komst van een nieuw zwembad in de stad. De ChristenUnie, D66 en VVD bakkeleiden over de financiële risico's en het draagvlak ervoor in de samenleving.

Dualistische stijl

Het verschil in politieke stijl tussen de partijen was de druppel voor de ChristenUnie, zo staat in een persbericht. "Coalitiepartners VVD en D66 konden de dualistische stijl van politiek bedrijven door de ChristenUnie niet waarderen en bestempelden dit als onwerkbaar."

D66 en VVD zoeken nu met behulp van een informateur een nieuwe coalitiepartner, die nog deze zomer gevonden moet worden.


Lees verder »

Tramconducteur R'dam mishandeld
07 juli 2014

Een tramconducteur in Rotterdam is vanmiddag door twee jongens mishandeld. De twee 17-jarige Rotterdammers sloegen de conducteur bij een halte in de wijk Beverwaard op zijn gezicht en renden daarna de tram uit.

Na een korte achtervolging hield de politie de jongens aan. De RET heeft ze een OV-verbod van 8 weken opgelegd.

Het is onduidelijk wat de aanleiding was voor de mishandeling.


Lees verder »

"Blijf troostmeisjes erkennen"
07 juli 2014

Nederland moet ervoor zorgen dat Japan de officiële excuses en compensatie aan troostmeisjes niet aanpast. Dat vindt de Stichting Japanse Ereschulden (JES).

De stichting is bezorgd over een onderzoek naar de Kono-verklaring uit 1993. In de verklaring maakt Japan excuses voor het ontvoeren van honderdduizenden vrouwen. Deze troostmeisjes moesten in de Tweede Wereldoorlog in bordelen aan het werk voor militairen. Er zaten ook vrouwen bij uit toenmalig Nederlands-Indië.

Onder druk

Een speciale commissie deed onlangs onderzoek naar hoe de Kono-verklaring tot stand kwam. De uitkomst is dat de tekst vooral politiek was en er weinig historisch onderzoek is gedaan naar de troostmeisjes.

Gevreesd wordt dat conservatieve politici in Japan premier Shinzo Abe nu onder druk zetten om nieuw onderzoek te doen en de verklaring te veranderen.

Demonstratie

De stichting eist in een brief aan premier Rutte dat Nederland er bij Abe op aandringt om de excuses aan de troostmeisjes permanent te maken.

De brief is beantwoord door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft dat het gezamenlijke oorlogsverleden voortdurend met Japan wordt besproken. "U kunt er verzekerd van zijn dat Nederland de uitspraken van Japan ook in de toekomst nauw zal blijven volgen", staat in het antwoord.

Morgen is er een demonstratie van de stichting voor de Japanse ambassade in Den Haag.


Lees verder »

Wie is de koper van ADO?
07 juli 2014

door Azië-redacteur Floris Harm

Het is dé vraag die de supporters van ADO bezighoudt: door wie wordt 'ons kluppie' overgenomen? De gemeente worstelt met dezelfde vraag: wie zit er achter United Vansen International Sport, afgekort UVS?

Het antwoord: Wang Hui, advocaat en voetbalgek.

In Nederland is Wang nauwelijks bekend. Maar de Chinese voetbalwereld kent hem goed.

Bedrijfsadvocaat

"Wang heeft een grote liefde voor voetbal", vertelt voetbalkenner Rowan Simons in Peking. "Hij speelt in een amateurelftal, behoorlijk goed zelfs." Wang is van origine een bedrijfsadvocaat, die een jaar of vijf geleden UVS opzette.

UVS haalt grote sportevenementen naar China, zoals de Italiaanse supercup en de Barclays Asia Trophy waaraan onder meer Tottenham Hotspur, West Ham United en Beijing Guo aan deelnamen. Volgende maand staat de Franse supercup op de agenda. Stuk voor stuk grote, flitsende sportspektakels.

Politiek

Wang's geldschieters waren in het begin onroerendgoedbazen, die bij de overheid in het gevlei wilden komen. "In China gaan voetbal en politiek hand in hand", legt Simons uit in zijn boek over het Chinese voetbal, Bamboo Goalposts . De overheid ziet dat voetbal populair is. Daarom moedigt het investeringen in de lokale voetbalclub aan. In ruil voor zo'n investering krijgt een ondernemer gemakkelijker een vergunning voor een bepaald project.

"Ik heb wel eens een ondernemer gesproken die een groot aandeel had in een plaatselijke club, maar voetbal helemaal niet leuk vond", zegt Simons. "Hij had van het gemeentebestuur het 'advies' gekregen om in de club te investeren."

Expertise

Het is waarschijnlijk de combinatie van geld, politiek en sport die Wang Hui heeft verleid, speculeert Simons. "Hij krijgt trainingsprogramma's en een voet tussen de deur van het Europese voetbal. Met ADO's expertise kan hij een betere Chinese competitie stimuleren.

"Dan zijn er nog uitzendrechten voor de Nederlandse competitie en het voetbaltoerisme - je kunt van alles bedenken waarom dit een goede deal voor hem is", zegt Simons. "Dat krijgt hij allemaal voor 8 miljoen euro. Dat is echt een schijntje."

Topclub

In Chinese voetbalkringen wordt er al jaren uitgekeken naar het moment dat een Chinees een buitenlandse club overneemt, weet Simons. Maar waarom dan uitgerekend ADO?

"Russen en Arabieren hebben de afgelopen jaren natuurlijk topclubs gekocht. Dat geld hebben ze hier ook, maar een Chinees zou zo'n club nooit overnemen omdat dat te veel aandacht trekt. Juist via zo'n klein clubje een eerste stap zetten, is vanuit Chinees perspectief een goede zet."

Historie

Toch is er bij ADO en de Haagse gemeente grote vrees dat de club onherkenbaar zal veranderen met een Chinese eigenaar. Simons, die al 25 jaar in Peking woont, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen.

"Wang zegt dat hij de clubkleuren wil handhaven, dat hij respect heeft voor de historie van de club. Hij zou gek zijn als hij het oude karakter van de club zou beschadigen. Dat is nou juist de meerwaarde. Zo'n club met veel geschiedenis kennen ze in China niet."

"Bovendien levert het ADO ook voordelen op, zoals cash en bescherming, en iemand die in de club wil investeren. Dus ik denk dat je Wang wel het voordeel van de twijfel kunt gunnen."


Lees verder »

Brand chemisch afval Maastricht
07 juli 2014

In Maastricht woedt een brand in een opslagplaats voor gevaarlijk chemisch afval. Het gaat om een opslagplaats van afvalverwerker Sita. Na metingen blijkt dat er geen verhoogde concentratie gevaarlijke stoffen is vrijgekomen.

"Sommige mensen moeten hoesten, maar het is niets ernstigs. Ze hebben geen last van prikkende ogen of een brandende keel", zegt de brandweer.

De brand ontstond na een chemische reactie tussen zuren en basen in de achterste loods van het bedrijf. De loods vloog daarna in brand en de brandweer laat hem gecontroleerd uitbranden. De rest van het pand wordt met schuim geblust.

Geen slachtoffers

Er zijn volgens de brandweer geen slachtoffers gevallen. Sita zegt dat het automatische blussysteem goed gewerkt heeft en dat het heeft voorkomen dat de brand is overgeslagen.

De rook waait in de richting van België. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er geen gevaar geweest voor directe omwonenden, maar zijn de autoriteiten in België wel gewaarschuwd.


Lees verder »

Teeven: meer huizen asielzoekers
07 juli 2014

Gemeenten moeten meer huizen beschikbaar stellen voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum wonen. Dat heeft staatssecretaris Teeven de gemeenten per brief laten weten.

In totaal moeten het komende half jaar 9250 vergunninghouders worden geplaatst. Dat zijn er 2500 meer dan in de eerste helft van dit jaar toen er ook al meer mensen moesten worden gehuisvest dan vorig jaar.

Het is de derde keer op rij dat een extra beroep wordt gedaan op gemeenten, omdat er te weinig plek in de opvangcentra is vanwege de toename van het aantal asielzoekers. Een jaar geleden was dat vanwege gezinshereniging waar onvoldoende rekening mee was gehouden en nu vanwege de stroom aan vluchtelingen uit Eritrea en Syrië.

Uit cijfers van de Centrale Opvang Asielzoekers blijkt dat op 1 juni van dit jaar 5540 asielzoekers met een vergunning in de opvangcentra wachten op een huis. In totaal werden op 1 juni 18.488 asielzoekers opgevangen en dat aantal loopt inmiddels richting de 20.000.

Huisvesten verplicht

Gemeenten in het hele land zijn wettelijk verplicht asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Het is afhankelijk van het aantal inwoners hoeveel mensen ze moeten plaatsen. Gemeenten hebben 12 weken de tijd om een huis voor een hen toegewezen statushouder te regelen.

Zo moest de gemeente Zuid-West Friesland het afgelopen half jaar 33 statushouders plaatsen. Dat is gelukt. Het komende half jaar moeten nog eens 46 mensen worden geplaatst.

Alleenstaanden

Jaap Vellenga, coördinator van Vluchtelingenwerk Zuid-West Friesland heeft er wel vertrouwen in dat ook dat gaat lukken, maar het zal niet eenvoudig zijn, voorspelt hij. Zijn vrijwilligers hebben het er heel druk ermee, want de vluchtelingen moeten ook op weg worden geholpen, hun huizen moeten ingericht.

Gezinshuizen zijn nog wel beschikbaar, maar huizen voor alleenstaanden zijn lastig te vinden. En het zijn vaak juist alleenstaande mannen waar woonruimte voor wordt gezocht.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning mogen niet zelf beslissen waar ze gaan wonen omdat de doorstroming vanuit opvangcentra dan nog langzamer gaat.

Verzorgingshuizen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, laat weten dat de extra vraag van Teeven voor problemen zorgt bij gemeenten. De sociale woningmarkt zit helemaal op slot.

Er moet volgens de VNG naar een andere verdeling worden gekeken. Nu wordt er verdeeld op basis van inwoneraantal, maar er zijn bijvoorbeeld krimpgemeenten die best extra mensen op willen vangen, aldus een woordvoerder van de VNG. Maar er wordt ook naar maatschappelijk vastgoed gekeken, zoals leegstaande verzorgingshuizen.

Ook is er bij de VNG zorg over de grote groep asielzoekers die nu het land binnenkomt en vanaf 2015 moet worden gehuistvest.


Lees verder »

Veel tips over overval Winterswijk
07 juli 2014

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de woningoverval in Winterswijk heeft 145 tips binnengekregen. Ook is bekendgemaakt dat er met een pinpas uit de woning bij een bank is gepind in het centrum van Winterswijk.

Bij de overval kwam een 52-jarige man om het leven. Zijn vrouw was door de overvallers vastgebonden. Ze wist zich na het vertrek van de overvallers los te maken en kon de politie waarschuwen. Zij wist op dat moment niet of haar man thuis was of niet. Het lichaam van de man werd later gevonden in de tuin.

De politie vraagt of mensen het slachtoffer na vier uur 's middags nog hebben gezien. Hij reed mogelijk in de bedrijfsauto van zijn aannemersbedrijf Te Selle. Ook zoekt de politie getuigen die de overvallers op woensdag 2 juli om 20.20 uur hebben zien pinnen bij de Rabobank in de binnenstad van Winterswijk.


Lees verder »

Naar VS? Ook gsm aan op Schiphol
07 juli 2014

Schiphol voert vanaf morgen extra controles uit op directe vluchten naar de Verenigde Staten. Tijdens de inspectie moeten passagiers bij de gate hun elektrische apparatuur uit de tas halen en aanzetten.

De luchthaven voldoet daarmee aan de verscherpte veiligheidsmaatregelen die de Amerikanen hebben ingevoerd. De VS wil zeker weten dat er geen bom verstopt zit in de behuizing van de elektronica.

Geen extra wachttijd

Mobieltjes, tablets of laptops die niet aangaan, of die niet uit de hoes gehaald kunnen worden, mogen niet het vliegtuig in. Schiphol zegt dat in dat geval met de luchtvaartmaatschappij bekeken wordt hoe het niet-functionerende apparaat uiteindelijk weer in het bezit van de passagier kan komen.

De maatregel geldt alleen voor handbagage en de controles vinden plaats bij de gates van de ongeveer 30 dagelijkse rechtstreekse vluchten naar de VS.

Schiphol zegt er alles aan te doen om extra wachttijd te voorkomen. Een woordvoerder zegt dat de extra controles waarschijnlijk geen problemen zullen opleveren.


Lees verder »

Investeerders gezocht voor ADO
07 juli 2014

De leiding van ADO Den Haag is op zoek naar Haagse investeerders om een overname door een Chinees bedrijf af te wenden. Ook de gemeente is bij die zoektocht betrokken. Dat melden verschillende bronnen binnen de club en de gemeente aan de NOS.

Twee weken geleden maakte grootaandeelhouder Mark van der Kallen bekend dat hij van plan is zijn aandelen te verkopen aan het Chinese United Vansen. Dat bedrijf zou met forse investeringen ADO de Europa League in willen loodsen, maar op het stadhuis en bij de club wordt die investeerder met argusogen bekeken. Vansen is een relatief onbekende partij en de angst bestaat dat ADO een soort handelshuis voor spelers wordt.

Afhankelijk

De club en de gemeente maakten eerder al bekend dat ze niet willen dat ADO afhankelijk blijft van één investeerder: ze zien graag meerdere aandeelhouders met binding met de regio en met de club. Ook vinden ze dat de club op eigen benen moet staan zonder dat daar jaarlijks geld van een eigenaar met diepe zakken bij moet.

De stad Den Haag heeft een prioriteitsaandeel en kan onder bepaalde voorwaarden een overname blokkeren. Daar is wel haast bij: uiterlijk 16 juli moet de stad haar oordeel uitspreken over de overname. Als dat oordeel negatief is, moet de gemeente andere investeerders aandragen die bereid zijn de club over te nemen.

Animo

Als het zou lukken om andere investeerders te vinden, zou dat bijzonder zijn. Eerdere zoektochten naar lokale geldschieters liepen telkens stuk. Zowel de huidige eigenaar als de gemeente heeft in het verleden geprobeerd om nieuwe aandeelhouders te vinden, maar de animo onder Haagse zakenmensen bleek te gering.

De partijen die betrokken zijn bij de overname willen geen commentaar geven zolang het onderhandelingsproces nog loopt.


Lees verder »

Nieuw onderzoek Deventer moord
07 juli 2014

Er komt nader onderzoek in de Deventer moordzaak. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft dat besloten na een verzoek van de advocaten van Ernest Louwes, die veroordeeld werd voor de moord. Dat kan uiteindelijk leiden tot een herziening van de zaak, waarbij het proces over moet.

Een aantal aspecten wordt opnieuw onderzocht, waaronder bewijsmateriaal op de blouse van het slachtoffer en het telefoonverkeer van Louwes.

Nieuwe feiten

In de Deventer moordzaak is Louwes veroordeeld voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg. Hij kreeg 12 jaar cel en heeft zijn straf al uitgezeten.

Zijn advocaten wilden nieuw onderzoek, omdat nieuwe feiten naar voren zijn gekomen. Zo heeft de recherche aanwijzingen gevonden die erop duiden dat Jacqueline Wittenberg niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 2023 is vermoord. Op die dag had Ernest Louwes een alibi.

Het lijkt er bovendien op dat een telefoongesprek dat Louwes had vlak voor de moord, op een andere plek heeft plaatsgevonden dan lang werd gedacht. Rechercheurs zouden de locatie van dat laatste gesprek verkeerd hebben geïnterpreteerd.

NFI

De Hoge Raad zegt dat het hof bij de veroordeling inderdaad van een aantal verkeerde aannames over het telefoonverkeer uitging. De advocaat-generaal zal onderzoeken of de juiste aannames tot een andere conclusie leiden.

Verder zal aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) commentaar gevraagd worden op deskundigenrapporten, waarin staat dat het celmateriaal dat op de blouse van de weduwe is gevonden daar ook gekomen kan zijn door "vreedzaam contact". Mogelijk zal de Hoge Raad dan zelf een derde deskundige om een conclusie vragen. Ook het tijdstip van overlijden zal nader worden onderzocht.


Lees verder »

Dode bij vluchtpoging Utrecht
07 juli 2014

Bij een vluchtpoging uit een flat in Utrecht is een man om het leven gekomen. Hij was samen met een ander van een balkon op de tweede verdieping naar beneden gesprongen om uit handen van de politie te blijven.

De politie had de tip gekregen dat er mogelijk een hennepkwekerij in de woning zit. Toen agenten aanbelden, werd er niet opengedaan. Maar even later was er wel rumoer aan de achterkant van de flat.

Twee mannen waren uit de flat aan de Fazendadreef gesprongen. Een van hen was er slecht aan toe en is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Hij is ter plekke overleden. De ander raakte gewond aan zijn arm en is naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet bekend of de twee de bewoners van de woning zijn.

Na het incident is de politie alsnog de woning binnengegaan en daar werd inderdaad een hennepkwekerij gevonden.


Lees verder »

Man 2 jaar dood in woning A'dam
07 juli 2014

De politie heeft in een woning in de Amsterdamse wijk Slotermeer het lichaam gevonden van een man die daar waarschijnlijk al twee jaar lag.

Hij is waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven, daarom doet de politie verder geen onderzoek naar zijn overlijden. Zijn identiteit is nog niet voor 100 procent vastgesteld, maar de politie vermoedt dat het om de bewoner van het huis gaat. Zijn familie is ingelicht.

De politie had de afgelopen maanden tweemaal aangebeld bij de man, maar geen gehoor gekregen. Ook omwonenden meldden dat ze de man al een tijd niet hadden gezien. Daarom besloot de politie de woning binnen te gaan.

Onopgemerkt

Hoe het kan dat de man zo lang in zijn huis heeft gelegen is niet duidelijk. Het gebeurt vaker dat mensen overlijden en lange tijd niet gevonden worden. De GGD Amsterdam meldde vorig jaar dat er om de dag een lichaam wordt gevonden van iemand die al langer dan 24 uur dood is.

Gemiddeld eens in de vijf jaar wordt een overledene gevonden die meer dan 2 maanden onopgemerkt bleef. De langste tijd dat in Amsterdam iemand dood in zijn woning heeft gelegen is 3,5 jaar.

Rotterdam

Een soortgelijk geval in Rotterdam zorgde vorig jaar voor veel beroering. Daar werd een vrouw gevonden die al tien jaar overleden was. De gemeente onderzocht hoe het mogelijk was dat de dood van de vrouw bij gemeentelijke instanties zo lang onopgemerkt was gebleven, terwijl ze wel hadden geprobeerd contact met haar te krijgen.

In Rotterdam zoeken gemeentelijke diensten en energiebedrijven sindsdien samen uit wat er aan de hand is als langere tijd niets van een bewoner is gehoord.



Lees verder »

3,4 ton voor ex-manager Isala
07 juli 2014

Een ex-manager van de Isala Klinieken in Zwolle heeft van zijn voormalig werkgever een ontslagvergoeding van 340.000 euro meegekregen. Dat meldt RTL Z.

De bestuurder had volgens RTL Z een jaarinkomen van bijna 167.000 euro en werkte sinds 2007 voor het ziekenhuis. Volgens RTL Z is de ontslagvergoeding uitzonderlijk hoog, gezien het dienstverband en inkomen van de manager.

Het ziekenhuis is het daar niet mee eens. Dat schrijft in een verklaring dat de ontslagvergoeding is gebaseerd op de "gebruikelijke kantonrechtsformule". Volgens de Isala Klinieken is daarbij rekening gehouden met de leeftijd van de man, het aantal jaren dat hij in dienst was van het ziekenhuis en de omstandigheden. Wat die omstandigheden zijn, wordt niet in de verklaring beschreven.

Schadevergoeding

Het ziekenhuis kwam in 2012 in het nieuws omdat het een chirurg een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro moest betalen. Het ziekenhuis ging daartegen in hoger beroep.


Lees verder »

ICC-getuigen mochten uitgezet
07 juli 2014

Staatssecretaris Teeven zegt dat er niks mis is gegaan bij het beoordelen van de asielvragen van drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De aanvragen van de drie zijn afgewezen. Ze zijn uitgeprocedeerd , de Raad van State kwam in hoger beroep tot het zelfde oordeel.

De drie Congolezen kwamen op verzoek van het ICC naar Nederland om te getuigen tegen militieleiders in de Democratische Republiek Congo. Ze maakten gebruik van die gelegenheid om hier een asielverzoek in te dienen.

Amnesty International en Human Rights Watch zijn bang dat de drie in Congo gevaar lopen en hebben geprotesteerd tegen hun uitzetting.

Doodstraf

Een woordvoerder van Amnesty zegt dat het welzijn van de drie de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid is. "Nederland heeft van Congo de garantie gekregen dat ze niet zullen worden gemarteld of de doodstraf krijgen. Een van de drie wordt zelf verdacht van oorlogsmisdaden en krijgt mogelijk amnestie. Wij vinden dat hij ook vervolgd moet worden. Als de DRC dat niet doet, dan zou Nederland dat zelf moeten doen."

Human Rights Watch vindt dat Nederland meer garanties had moeten eisen. "Het is teleurstellend dat Nederland het risico neemt medeplichtig te zijn aan mogelijke mensenrechtenschendingen."

Goede afspraken

Teeven wijst erop dat het ICC goede afspraken heeft gemaakt met Congo over de veiligheid van de Congolezen en dat een eventueel doodvonnis niet zal worden voltrokken. Het is verder aan het ICC om te besluiten of de drie Congolezen zelf veroordeeld moeten worden, zget Teeven.


Lees verder »

Kind krijgt 5 euro voor schoolrapport
07 juli 2014

Zo'n 60 procent van de kinderen op de basisschool krijgt geld van hun ouders voor een rapport. Het bedrag ligt meestal rond de 5 euro. Veruit de meeste ouders die geld geven, zeggen zich niet te laten beïnvloeden door wat andere ouders hun kinderen geven.

De meeste ouders geven geld om hun kind te belonen voor de inspanningen. Een iets kleiner deel probeert op deze manier hun kroost te motiveren om hard te blijven werken, blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Inkomen

Oudere kinderen krijgen niet meer of minder rapportgeld dan jongere leerlingen. Verder zeggen ouders dat ze de beloning niet laten afhangen van hun eigen inkomen; de wensen van het kind wegen meestal zwaarder.

Iets meer dan de helft van de ouders die geen rapportgeld geven, koopt wel als beloning een cadeau. Het andere deel, zo'n 14 procent van het totale aantal onderzochte ouders, geeft helemaal niets.


Lees verder »

Van Rijn begrijpt zorgen over wiet
07 juli 2014

Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid Van Rijn toont begrip voor de zorgen van de Heerlense burgemeester Paul Depla over de bedreiging van wiet voor de volksgezondheid. Depla vindt het onacceptabel dat er nu geen enkele kwaliteitscontrole is op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd, zo zei hij eerder vandaag.

Van Rijn herinnert aan de afspraak in het regeerakkoord dat er een wettelijk maximum komt aan het THC-gehalte in wiet. "Overigens laten wij al zo'n 15 jaar het gemiddelde THC-gehalte controleren."


Lees verder »

Historie AJC`96


Internationaal jeugdtoernooi


Tournooi Veteranen 2014


St. beh. voetbalvelden Losser